Bee-Strath για ΜΕΛΙΣΣΕΣ Στις μέλισσες χορηγήθηκε το Bee-Strath με αποτέλεσμα όχι μόνο την αύξηση στην παραγωγή μελιού αλλά και στην ευρωστία, στην αντοχή στις ασθένειες και την παράταση του κύκλου ζωής όπως επιβεβαιώθηκε από πειράματα που έγιναν στην Γερμανία και Ελβετία. Οι μέλισσες διαπιστώθηκε ότι ήταν ανθεκτικότερες μετά τη χορήγηση του Bee-Strath στο ψύχος και στα νοσήματα (όπως η ακαρίαση, η νοζεμίαση ή στην σηψιγονία) και την μικρότερη θνησιμότητα. Η βασίλισσα σε πολλές περιπτώσεις εμφάνισε αυξημένη γονιμότητα και το σμήνος είχε εμφανώς αυξημένη δραστηριότητα και μεγαλύτερη (μέχρι και 3,5 φορές) παραγωγή μελιού. Η χορήγηση μπορεί εύκολα να γίνει με την τροφοδοσία μέσω του τροφοδότη, με το ζαχαροζύμαρο ή και με ψεκασμό των πλαισίων. Η αστάθεια του Bee-Strath στο νερό επιβάλει στην άμεση χορήγηση του ,και την αποφυγή διατήρησης έτοιμων παρασκευασμάτων η διαλυμάτων Bee-Strath για επόμενες χρήσεις.

Δοσολογία  
• Ψεκασμός : 2 ml Bee-Strath στα 100 ml, ή 15-20 ml στο 1 L νερού. Μ’ αυτό το διάλυμα εκτελείται ψεκασμός των πλαισίων.
• Στoν τροφοδότη : 4-6 ml Bee-Strath στο 1 L σιρόπι.
• Ζαχαροζύμαρο : 8-10 ml στο 1 kg ζύμης.

Professor Dr. Josef Speigel Βιέννη

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΒΕΕ-STRATH ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΕΣ.
 Με βάση τα πειραματικά δεδομένα του φημισμένου Αυστριακού καθηγητή της μελισσοκομίας Dr. Speigel ερευνητή μεταφέρουμε παρακάτω τη σχετική του εισήγηση όπως αυτή ανακοινώθηκε σε συνέδριο πάνω στα αποτελέσματα, τις παρατηρήσεις και την εμπειρία του BS (Bee-Strath) στις μέλισσες. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Tο BS είναι συντομογραφία του Bee-Strath και προέρχεται από το παρασκεύασμα Paracelsus Konzentrat. Εφευρέτης είναι ο Γερμανός χημικός-βιολόγος Dr. Walter Strathmeyer. Ο επιστήμων αυτός μετά από μακροχρόνιους και επίμονους πειραματισμούς πέτυχε να ανακαλύψει τη “μεγάλη αρχή”. δηλ. ένα δομικό ενδιάμεσο προϊόν μαγιάς (ζυμοκύτταρο). Ρητά και κατηγορηματικά αναφέρεται ότι το BS δεν είναι φάρμακο, αλλά ένα δομικό ενδιάμεσο προϊόν ζύμωσης.
Η ευφυής ιδέα του Dr. Strathmeyer βασίστηκε στην καλλιέργεια και διασπορά ενεργών μυκητιακών ζυμοκυττάρων σε θρεπτικά υλικά. Στα κύτταρα του οργανισμού λαμβάνουν χώρα μεταβολές λόγω ανεξιχνίαστης επίδρασης που έχουν τα ζυμοκύταρα στις βιταμίνες (ιδίως Β) και στον εμπλουτισμό σε ανόργανα στοιχεία (μέταλλα), ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και νουκλεϊνικά οξέα (DNA, RNA). Σαν μέσο αυτής της διαδικασίας χρησιμοποιήθηκε το ειδικά επιλεγμένο στέλεχος μύκητα - Torula utilis - από άγρια ζύμη βατόμουρων. Αν σκεφτεί κανείς ότι άνω των 10.000 μυκητιακών στελεχών είχαν απομονωθεί και δοκιμαστεί πριν γίνει η τελική επιλογή καταλαβαίνει κανείς,την ακρίβεια της επεξεργασίας και την βαρύνουσας σημασίας ιδιαιτερότητα.
Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην πλασμόλυση (πυρήνας-κυτταρόπλασμα) και στον πολλαπλασιασμό (μίτωση) των μυκητιακών στελεχών.
Εν προκειμένω ενδιέφερε η χρησιμότητα του σκευάσματος BS στις μέλισσες και η διερεύνηση της εφαρμογής του στις μέλισσες και τα σχετικά αποτελέσματα.
Το αντίστοιχο παρασκεύασμα για τον άνθρωπο είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστό. Παράλληλα υπάρχει και το ισοδύναμό του για ζώα.
Χρησιμοποίησα το BS για το συγκριτικό αποτέλεσμα σε διαφορετικούς μελισσότοπους (άνθη, φυτά και θάμνους) που παίζουν όπως είναι γνωστό κυρίαρχο ρόλο, στην μελιτοπαραγωγή κατά την εποχή της βοσκής δηλ. από την αρχή της άνοιξης ως το τέλος του φθινοπώρου.
Σ’ αυτά τα πειράματα οι μέλισσες αποτελούσαν τον δείκτη.
Στο χώρο των μελισσών βρίσκονται 2 ελεύθερες ποτίστρες. Η μία ποτίστρα ήταν πάνω στην μία κυψέλη και μία γυάλινη ποτίστρα εξίσου καθαρή με την πρώτη σε ένα άλλο σημείο πλησίον που την επισκεπτόταν οι μέλισσες λιγότερο. Πρόσθεσα μόνο στη γυάλινη ποτίστρα μερικές σταγόνες BS. Αυτό που είδα, θα μπορούσε οποιοσδήποτε να το παρατηρήσει. Ταχέως μεταβλήθηκε η συμπεριφορά των μελισσών. Η γυάλινη ποτίστρα δέχθηκε πολύ περισσότερες επισκέψεις από μέλισσες εργάτριες, σε αντίθεση με την άλλη ποτίστρα. Σε βραχύ χρονικό διάστημα εξαντλήθηκε το περιεχόμενο της γυάλινης ποτίστρας. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο για περαιτέρω διερεύνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως το πως και σε ποιά έκταση; Σε ποια δοσολογία έπρεπε να χορηγήσω στις μέλισσες το BS για να μην προκληθούν βλάβες; Δεν υπήρχε κάποιο προηγούμενο δεδομένο (για χορήγηση BS σε μέλισσες). πειραματιστήκαμε αρκετά στο εργαστήριο μέχρι να βρούμε τα σωστά και ακριβή στοιχεία. Οι αρχικά παρατηρούμενες επισκέψεις μελισσών στο χώρο με το BS έπρεπε να επαναληφθούν. Διαπιστώθηκε ότι στο BS βρίσκονται ορισμένες ιδιαίτερα ελκυστικές ουσίες. Από διάφορες κατηγορίες φυτών (σινάπι, τριφύλλια, δέντρα του δάσους) επιλέχθηκαν οι καλύτερες ποιοτικά και ως προς την ελκυστικότητα και οι μέλισσες αφέθηκαν να επιλέξουν. Συγκρίθηκε η ελκυστικότητα με αυτήν που δείχθηκε για το BS.
Η σίτιση των μελισσών με βιταμίνες διαφορετικής προελεύσεως δοκιμάσθηκε επίσης. Δόθηκε βιταμίνη C σε ζαχαρόνερο αν και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι ανάγκες τους σ’ αυτή τη βιταμίνη και μια υπερδοσία θα ήταν μοιραία. Αυτά όλα ελήφθησαν σοβαρά υπόψη για συγκριτικά στοιχεία σε με το BS, ιδίως κατά το χειμώνα και καθ όσον αφορά τις ανάγκες σε πρωτεΐνες και τα λιποσώματα.
Σε κάθε περίπτωση τα ευεργετικά αποτελέσματα υπέρ του BS ήταν ξεκάθαρα και σαφή παρ όλον που τα σχετικά πειράματα σ’ αυτή την κατεύθυνση γίνονται ακόμη.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι το BS μπορεί εύκολα να δοθεί με διάφορους τρόπους στις μέλισσες. Ποιο συγκεκριμένα οι παρακάτω μέθοδοι εφαρμογής χρησιμοποιούνται εύκολα με εξ ίσου καλά αποτελέσματα για τη χορήγηση και του BS

1. Στο ζυμάρι-τροφή. Ιδιαίτερα στην αρχή του χρόνου ή κατά την περίοδο των βροχών χορηγείται άνετα. Μόνο που ο υπολογισμός της αραίωσης σ’ αυτή την περίπτωση είναι δύσκολος.

2. Σε ρευστή μορφή Σαν τροφή επιτρέπει την σωστή δοσολογία του BS στην αραίωση που θέλουμε, χορηγείται ευκολότερα και είναι πιο εύληπτη.

3. Στους τροφοδότες(ταΐστρες) Οι τροφοδότες και ιδίως οι γυάλινοι είναι ο ιδανικός τρόπος χορήγησης από πλευράς υγιεινής για τους χρόνους θεραπείας, αλλά και για τον απλό και σίγουρο τρόπο λειτουργίας τους, σε αντίθεση με τους προηγούμενους δύο τρόπους οι οποίοι για κάποιους διαφορετικούς λόγους δεν είναι τόσο πρακτικοί και

4. Με ράντισμα

Τα πειραματικά στοιχεία έγιναν κυρίως με την τελευταία μέθοδο όπως συνοπτικά περιγράφεται παρακάτω.

Σ’ ένα δοχείο με νερό ρίχνουμε μία ακριβώς μετρηθείσα ποσότητα BS και ψεκάζεται κάθε πλαίσιο όπως ακριβώς ψεκάζει κανείς τα φυτά και τα λουλούδια. Σχετικές απλές συσκευές υπάρχουν στο εμπόριο. Μ’ αυτή τη μέθοδο επιτυγχάνεται ιδιαίτερα ακριβής δοσολογία. Ο Παράκελσος είχε πει “από τη δόση εξαρτάται αν μία ουσία είναι δηλητήριο” και σε απόκλιση αυτού, από τη δόση εξαρτάται και η αποτελεσματικότητα. Η αναλογία βοήθησε πολύ αλλά όχι πάντοτε. Συχνά το «πολύ λίγο» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι «πάρα πολύ» γιατί στη ζωή δεν συμβαίνει ότι στα μαθηματικά δεδομένου ότι ισχύει μια διαφορετική βιολογική δυνητική κατάσταση (ισορροπία) εκφρασμένη με άλλους τύπους. Πρέπει επίσης το BS να αραιώνεται ακολουθώντας εκθετική εξίσωση ώστε η δύναμη (ισχύς) του να παρατείνεται. Μερικές φορές, αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια της αραίωσης. Αν παραστήσουμε με Μ το υλικό αραίωσης του BS. Να τι συμβαίνει στα συναφή μεγέθη: 1 μέρος BS με 9 μέρη νερό ανακατεμένα, είναι το υποδεκαπλάσιο διάλυμα Μ1 (αραίωση 1:10), 1 μέρος Μ1 με 9 μέρη νερού δίνει το Μ2 (αραίωση 1:100), Μ3 αραίωση 1:1.000 κ.ο.κ.

Ήταν σημαντικό λοιπόν να υπολογιστεί η αραίωση για να μην προκληθούν βλάβες στις μέλισσες (απώλεια ικανότητας διάτρησης και απομύζησης και της κοινωνικότητας στο σμήνος με συνέπεια την απομόνωση και εξάντληση) στην αυτοκατανάλωση μελιού, στον αριθμό κλειστών κελιών, στην διάρκεια ανάπτυξης, κ.ά. Η σωστή δόση ποικίλει εξαρτώμενη από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.
Ακόμη πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διάρκεια χορήγησης και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των επεμβάσεων και γενικά να ερευνηθεί η συμπεριφορά και ζωηρότητα σε σύγκριση με τη χορήγηση άλλων βιταμινούχων (Β) παρασκευασμάτων. Σαν γενικός κανόνας ισχύει το ότι όσο αραιότερη γίνεται η αναλογία τόσο συχνότερα πρέπει να γίνεται η χορήγηση. Για συνηθισμένη χρήση συνιστώνται διαλύματα Μ2, Μ3 (1:100, 1:1.000).

Στο πρακτικό μέρος του πειράματος και της μελέτης για τις χορηγήσεις, τα τεστ, τις συγκρίσεις και τα αποτελέσματα επελέγησαν τρεις πληθυσμοί, ώστε να είναι εύκολο να διαπιστωθούν οι διαφοροποιήσεις :

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Α :
Ένα υγιές, λειτουργικό μελίσσι με βασίλισσα 2 ετών το οποίο ψεκάστηκε με 1/4 του λίτρου BS (Μ2) τις ακόλουθες μέρες : 4,7,17 & 25 Απριλίου και 2,9,16 & 28 Μαΐου. Οι ημερομηνίες συγκομιδής ήταν 9,και 23 Ιουνίου, 7 Ιουλίου και 20 Ιουλίου. Κατ’ αυτές έγινε 4 φορές συνολικά συγκομιδή μελιού και απέδωσαν άνω του μέσου όρου ποιοτικό και ποσοτικό προϊόν.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Β:
Ένας μικρότερος του Α πληθυσμός που δυστυχώς νοσούσε από Νοζεμίαση και αποτέλεσε εμπόδιο στη ροή των πειραμάτων. Αν και η ανάπτυξη των μελισσών τον περασμένο χρόνο, λόγω του καλού καιρού, προχώρησε γρήγορα το τελευταίο πλαίσιο έμεινε άδειο. Σ’ αυτόν τον πληθυσμό δόθηκε υψηλότερη δοσολογία αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, 1/4 λίτρο Μ1 μίγματος και στις 9, 21 Απρίλη, 12 Μαΐου και 1 Ιουνίου. Οι σχετικές μετρήσεις έφτασαν γρήγορα τις προηγούμενες. Το BS δεν θεράπευσε μόνο τις μέλισσες αλλά αύξησε και την παραγωγή μελιού.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Γ:
Ήταν ένα υποσύνολο 4 πλαισίων. Κάθε μελισσοκόμος γνωρίζει ότι ένας τέτοιος μικρός αριθμός εξαρτάται από το γενικό δυναμικό και δεν μπορεί να ζήσει από μόνος του. Όμως σε τέτοιο μικρό δείγμα οι παρατηρήσεις και οι εφαρμογές διεξάγονται καλλίτερα με πιο απτά αποτελέσματα. Σύντομα γέμισαν τα πλαίσια με μέλισσες και μέσα σε τρεις βδομάδες μπορούσαμε να έχουμε μέλι.
Εντούτοις σε σχετική μέτρηση, και σε μικρότερο χρόνο στο δείγμα αυτό με το BS είχε επίδραση στη παραγωγή με βάση σταθερό κύκλο επεμβάσεων σε διάστημα 40 ημερών. Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά σ’ αυτόν τον πληθυσμό και η χορήγηση μικρότερη : 1/4 λίτρου Μ1 στις ημέρες 4,7,11,16,21 και 28 Απρίλη. Μετά στις 5,9,12,15,19,23,29 Μαΐου και 2,6,9,13,16,23 Ιουνίου.
Στην συγκομιδή 10 κιλά μέλι ήταν ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την συγκεκριμένη εφαρμογή.
Σαν επίλογος στα προηγούμενα πειραματικά προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα μετά από την χρήση BS:

1. Συνδυάζονται άμεσα η αύξηση παραγωγής μελιού και το BS.
2. Από τις μέλισσες προσλαμβάνεται επιλεκτικά και εύκολα με όλους τους ποικίλους τρόπους.
3. Το BS λειτουργεί επίσης προληπτικά και σαν “μέσο υγείας”, όπως έδειξε ο πληθυσμός Β.
4. Το BS έδρασε επίσης κατά της Νοζεμίασης, σαν ενισχυτικό της άμυνας του οργανισμού, χωρίς να έχει την ταυτότητα φαρμάκου όπως π.χ. το Fumidil του οποίου η χρήση δεν στερείται προβλημάτων.
5. Το BS χωρίς να είναι φάρμακο, ενισχύει τις μέλισσες τόσο πολύ, που αποτρέπει την εμφάνιση λοιμωδών νόσων.
6. Η γονιμότητα στις μέλισσες αυξήθηκε, γεγονός που παρατηρήθηκε και ίσχυσε και για το BS.
7. Όταν χορηγείται BS υπάρχει μία σαφής υγιείς αρμονική εξέλιξη και μία ανάπτυξη του σμήνους.
8. Το BS αυξάνει όχι μόνο την ενεργητικότητα, αλλά διεγείρει και προάγει την παραγωγή μελιού και κεριού ενεργοποιώντας με τις δυναμωτικές ουσίες του τους σιαλογόνους και κηρογόνους αδένες.
9. Είναι βέβαιο ότι το ενδοκρινικό - εξωκρινικό σύστημα επηρεάζεται γενικότερα. Μετρήσεις και συγκρίσεις στο μικροσκόπιο σε μέλισσες που χορηγήθηκε BS και σ’ αυτές που δεν τους χορηγήθηκε απέδειξαν την θετική επίδρασή του στην δραστηριοποίηση και λειτουργία των αδένων, και τέλος,
10. Αναφορικά με τα ανατομικά στοιχεία, που ήταν και αυτά επίσης αντικείμενο παρατήρησης, οι μετρήσεις έγιναν με αντιπροσωπευτικές, εργαστηριακές μεθόδους για όλο το σμήνος, χωρίς να παρατηρηθούν μεταβολές.