Ζωτικές Ουσίες

Βιταμίνες

Η θειαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην παραγωγή ενέργειας. Καθώς ο μεταβολισμός αυξάνει, αυξάνεται η ανάγκη για θειαμίνη. Είναι επίσης απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η θειαμίνη είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και υδροδιαλυτή, οπότε δεν είναι φυσικής προέλευσης, δεν είναι σταθερή όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμότητα από διαδικασία χημικής επεξεργασίας.
Η βιταμίνη Β2 είναι κεντρική για την κατανομή των κύριων θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες). Η ριβοφλαβίνη συμβάλλει στο υγιές δέρμα και το τρίχωμα.
Το παντοθενικό οξύ συμμετέχει σχεδόν σε κάθε μεταβολική διαδικασία ως συνένζυμο και παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων. Το παντοθενικό οξύ βοηθά στην επούλωση των πληγών και παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών και πεπτικών ενζύμων. Είναι επίσης ένα φυσικό αντιισταμινικό και μπορεί να καταπολεμά και το άγχος.
Η βιταμίνη Β6 είναι ένα συνένζυμο πολλών ενζύμων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των αμινοξέων. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του δέρματος, των νεύρων και του αίματος.
Η νιασίνη βοηθά στην προστασία του δέρματος για τον περιορισμό της αφυδάτωσης (λόγω της εμπλοκής του στη σύνθεση λιπαρών οξέων). Απαιτείται για το σώμα να διαλύσει ενεργά σάκχαρα και λίπη.
Η βιοτίνη διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και του τριχώματος καθώς και στην εμπλοκή στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα φυσικά επίπεδα βιοτίνης στον οργανισμό.
Το φολικό οξύ εμπλέκεται στην ανάπτυξη ιστών στο νευρικό σύστημα και είναι απαραίτητο για γρήγορο πολλαπλασιασμό κυττάρων και σύνθεση DNA. Μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει δυσπλασία στο έμβρυο. Η έρευνα σχετικά με τις βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων δείχνει ότι η προσθήκη φολικού κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης δυσπλασίας κατά 48 - 76%. Συνιστάται ιδιαίτερα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και ιδίως στη σύνθεση πρωτεϊνών και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και εξυπηρετεί μια υποστηρικτική λειτουργία σε περιπτώσεις μειωμένης σωματικής και διανοητικής ικανότητας.
Οι σκύλοι και οι γάτες, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα ζώα, παράγουν με φυσικό τρόπο ασκορβικό οξύ στο ήπαρ. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C συχνά προκαλεί διάρροια και στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, η βιταμίνη C μπορεί να είναι ανεπαρκής από ηπατική νόσο ή και από ορισμένα σύνδρομα τοξικότητας, (π.χ. τοξικότητα ακεταμινοφαίνης). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του ιού της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών και ως προληπτικό μέτρο κατά του σχηματισμού ουρολίθων, στρουβίτη.
Η ινοσιτόλη είναι παρούσα σε όλους τους ζωικούς ιστούς, με τα υψηλότερα επίπεδα στην καρδιά και τον εγκέφαλο και παίζει ρόλο στην επεξεργασία των λιπαρών από το ήπαρ, καθώς και στη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι η πρόσληψη ινοσιτόλης έχει θετική επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στις ορμόνες του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Δεδομένου ότι η ινοσιτόλη απαιτείται επίσης για τη λειτουργία του νευρικού ιστού στον εγκέφαλο, ερευνάται επίσης η επίδραση της σε ψυχικές συμπεριφορές και ασθένειες.
Η εργοστερόλη είναι πρόδρομος της βιταμίνης D. Όταν υπάρχει επαρκής έκθεση στον ήλιο, η καλσιτριόλη παράγεται από τους προδρόμους της βιταμίνης D. Η καλσιτριόλη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών, στην ανοσολογική λειτουργία και στον κυτταρικό κύκλο.

Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία

Το ασβέστιο είναι ένα κύριο συστατικό του σκελετού (λειτουργία υποστήριξης) και παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες μυϊκές λειτουργίες. Επιπλέον, η πήξη του αίματος και πολλές ενζυματικές αντιδράσεις εξαρτώνται επίσης από το ασβέστιο. Το ασβέστιο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του οστικού ιστού και των δοντιών. Μαζί με το μαγνήσιο, ρυθμίζει τις λειτουργίες των μυών και τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου κατά τη γαλουχία και την ανάπτυξη.
Το χρώμιο έχει επίδραση στις μεταβολικές διεργασίες που εξαρτώνται από την ινσουλίνη. Επομένως, χρησιμοποιείται για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη (ιδιαίτερα στις γάτες). Έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό του σακχάρου και του λίπους, βοηθώντας στη μείωση του αυξημένου σακχάρου στο αίμα και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Το σώμα απαιτεί σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης (ερυθρά αιμοσφαίρια) και μυοσφαιρίνης. Αυτά είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και τους μύες. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, διάρροια, αδυναμία και κακή ανάπτυξη.
Το Γερμάνιο μπορεί να δράσει κατά των φλεγμονών και μπορεί επίσης να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και να επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το κάλιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και ένας σημαντικός ενεργοποιητής για πολλά ένζυμα. Το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και λίθων στα νεφρά που περιέχουν ασβέστιο. Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία υγρών σε όλο το σώμα. Η ανεπάρκεια καλίου μπορεί να προκληθεί από νεφρική νόσο, απώλεια υγρών όπως διάρροια, έμετο, φάρμακα όπως διουρητικό, ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και πολλά άλλα.
Συν-παράγοντας διαφόρων ενζύμων και εμπλέκεται στον μεταβολισμό λιπαρών οξέων. Το κοβάλτιο ωστόσο είναι απαραίτητο ως συστατικό της βιταμίνης Β12.
Ο χαλκός χρησιμεύει ως συμπαράγοντας διαφόρων ενζύμων και εμπλέκεται σε πολλές διαδικασίες μέσα στο σώμα. Διευκολύνει την εντερική απορρόφηση σιδήρου, σχηματισμό κολλαγόνου σε τένοντες, σύνθεση μυελίνης στο νευρικό σύστημα και ανάπτυξη μελανίνης στη χρωστική ουσία του τριχώματος. Ο χαλκός υποστηρίζει την αντιοξειδωτική άμυνα, μειώνοντας τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, απώλεια χρωστικών στο τρίχωμα και το δέρμα καθώς και σε ανεπαρκή ανάπτυξη οστών.
Το μαγνήσιο εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό, στη λειτουργία της μεμβράνης των μυών και των νευρικών κυττάρων, στην απορρόφηση άλλων συγκεκριμένων βιταμινών και μετάλλων, στην παραγωγή πρωτεϊνών, στην δόμηση του σκελετού και στην ανάπτυξη των οστών. Το μαγνήσιο βοηθά όταν υπάρχει αυξημένη απαίτηση για κατανάλωση ενέργειας όπως αθλήματα, φάσεις ανάπτυξης και εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του τρόμου και της αδυναμίας των μυϊκών μυών, της υπερρεθιστικότητας, μελαγχολίας ή κατάθλιψης.
Το μαγγάνιο είναι ένας βασικός παράγοντας για περισσότερα από 60 ένζυμα και εμπλέκεται στις ακόλουθες διαδικασίες: πήξη του αίματος, αποτοξίνωση των ελεύθερων ριζών, μεταβολισμό υδατανθράκων, μεταβολισμό λίπους, ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και σχηματισμό χόνδρου οστών και αρθρώσεων. Τα νεογέννητα και νεαρά ζώα επηρεάζονται πιθανότατα από ανεπάρκεια μαγγανίου και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανώμαλη ανάπτυξη, σκελετικές ανωμαλίες και αναπαραγωγική ανεπάρκεια.
Το μολυβδαίνιο χρησιμεύει ως συμπαράγοντας μιας ποικιλίας ενζύμων κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Συμμετέχει στη διάσπαση των θειικών αμινοξέων και της πουρίνης.
Το νάτριο εμπλέκεται στη ρύθμιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών μαζί με το κάλιο. Το νάτριο εμπλέκεται επίσης στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων και στη ρύθμιση της ισορροπίας οξέος-βάσης. Η ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί λόγω απώλειας υγρού στο σώμα, όπως διάρροια ή έμετος και μπορεί να προκαλέσει τρομώδη συμπτώματα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και μειωμένη κατανάλωση νερού.
Οι λειτουργίες του νικελίου στο σώμα ασκούν μια θετική επίδραση στις αναπτυξιακές διαταραχές και τις διαταραχές γονιμότητας.
Ο φωσφόρος, μαζί με το ασβέστιο, είναι τα κύρια συστατικά των οστών. Υποστηρίζει τη λειτουργία των νεφρών και χρησιμεύει ως ρυθμιστικό στην ισορροπία οξέος-βάσης. Επιπλέον βοηθά στη συστολή των μυών, στις κινητικές λειτουργίες και στη μεταφορά και αποθήκευση ενέργειας. Ο φωσφόρος συνδυάζεται με άλλα ένζυμα στο σώμα για να βοηθήσει σε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αργή ανάπτυξη, κακή όρεξη και παραμορφώσεις των οστών.
Το θείο απαιτείται από το σώμα με τη μορφή θειικών αμινοξέων και βοηθά σε πολλές σωματικές διεργασίες. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι μια ουσία που σχηματίζει τους συνδετικούς ιστούς, την κυτταρική δομή και τα αρτηριακά τοιχώματα. Επιπλέον, είναι ένα μέρος της κερατίνης, που δίνει δύναμη στο τρίχωμα, το δέρμα ,τα δόντια και τα νύχια.
Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος. ‘Όταν μετατρέπεται σε υπεροξειδάση γλουταθειόνης, δρα ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των φλεγμονών και συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων, στο δέρμα και στο τρίχωμα.
Το πυρίτιο εκπληρώνει σημαντικές λειτουργίες στο μεταβολισμό του συνδετικού ιστού όπως στο δέρμα, στο τρίχωμα, στα νύχια, στα οστά και στον χόνδρο.
Το βανάδιο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των ορμονών και των λιπιδίων. Το βανάδιο διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και εμπλέκεται στην ανοργανοποίηση οστών και δοντιών. Το βανάδιο μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με την ινσουλίνη στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο διαβήτη.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στην υγεία των ζώων. Ο ψευδάργυρος δεν θεωρείται ιδιαίτερα απορροφήσιμος. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 5% και 40% μόνον του ψευδαργύρου που καταναλώνεται απορροφάται. Παίζει ρόλο στην φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων, στη γονιμότητα και στην ανοσοαπόκριση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση κολλαγόνου και κερατίνης και συνεπώς εμπλέκεται στην ανάπτυξη του δέρματος,του τριχώματος και στην επούλωση τραυμάτων. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη στους σκύλους Huskies και στα Malamutes καθώς φαίνεται να απαιτούν υψηλότερη από το μέσο όρο ποσότητα ψευδαργύρου.
Δεν υπάρχει βιβλιογραφία για τον κασσίτερο. Υποθέτουμε ότι ο ρόλος του κασσίτερου στο σώμα δεν έχει ακόμη ερευνηθεί ουσιαστικά.

Aμινοξέα

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που απαιτούνται για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την αποκατάσταση των κυττάρων. Τα 10 είναι απαραίτητα για τους σκύλους, τα 11 για γάτες με το επιπλέον να είναι η Ταυρίνη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός πρέπει να τα λάβει ως μέρος της διατροφής, η έλλειψη αυτών προκαλεί τη διάσπαση του ιστού του σώματος που μπορεί να καταλήξει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα στον οργανισμό για τη σύνθεση των πρωτεϊνών (ανάπτυξη, βελτίωση αποδόσεων) και έχουν πολλαπλές λειτουργίες, (π.χ. στα νεύρα, στην καρδιά, στο ήπαρ, στην αναπαραγωγή, αναπνοή, μεταβολισμό, ανάπτυξη, στο δέρμα, κλπ.). Διάκριση γίνεται μεταξύ απαραίτητων και μη απαραίτητων αμινοξέων. Ορισμένα αμινοξέα συντίθενται στον οργανισμό, πολλά όμως που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα δεν συντίθενται και πρέπει να λαμβάνονται εξωγενώς όπως με το Strath.
Η αλανίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ καθώς μπορεί να παρασκευαστεί από τον οργανισμό. Βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου και με την ιστιδίνη παράγει καρνοσίνη η οποία συγκεντρώνεται σε μυϊκούς και εγκεφαλικούς ιστούς που βοηθούν στην απόδοση.
Η αργινίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για ορισμένα σαρκοφάγα, όπως γάτες, σκύλοι και κουνάβια. Παίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας στην επεξεργασία των μεγάλων ποσοτήτων αμμωνίας, ώστε να μην γίνει τοξικό. Η αργινίνη είναι ένας πρόδρομος νιτρικού οξειδίου (ΝΟ), που χαλαρώνει τις ίνες των λείων μυών των αιμοφόρων αγγείων, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση, στην επούλωση πληγών, στην ανοσολογική λειτουργία και στην απελευθέρωση ορμονών.
Το ασπαρτικό οξύ είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ καθώς μπορεί να παρασκευαστεί από τον οργανισμό. Παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Αυτό το αμινοξύ είναι απαραίτητο για την αντοχή, τον εγκέφαλο και τη νευρική υγεία, ιδίως για τη μνήμη και τη γνωστική.
Η L-κυστίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ καθώς μπορεί να παρασκευαστεί από τον οργανισμό. Παράγεται στο ήπαρ και αποτελεί συστατικό του αντιοξειδωτικού, της γλουταθειόνης. Η L-κυστίνη υποστηρίζει την ανάπτυξη του δέρματος και του τριχώματος καθώς και την προστασία του πεπτικού συστήματος. Τα σκυλιά μετατρέπουν την κυστίνη σε ταυρίνη, αλλά οι γάτες που είναι σαρκοφάγα χρειάζονται κυστίνη σε άλλες λειτουργίες. Ως εκ τούτου, η Ταυρίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τις γάτες, καθώς μπορεί να έχουν έλλειψη ταυρίνης.
Η γλουταμίνη προέρχεται από το γλουταμινικό οξύ. Η L-γλουταμίνη είναι ένα υπό όρους απαραίτητο αμινοξύ. Ενώ δεν είναι απαραίτητο μπορεί να χρειαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Παράγεται στους μύες και διανέμεται από το αίμα στα όργανα όπου το χρειάζονται. Η γλουταμίνη παίζει ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, του κεντρικού νευρικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος και των μυϊκών κυττάρων, καθώς και σε άλλες σωματικές λειτουργίες. Χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τα κύτταρα του γαστρεντερικού και μπορεί να χρειαστεί σε μεγαλύτερες ποσότητες σε περιόδους στρες, βαριάς άσκησης, κατάπτωσης, ατονίας, λοίμωξης και χειρουργικής επέμβασης.
Η γλυκίνη είναι ένα υπό όρους απαραίτητο αμινοξύ. Οι περισσότερες πρωτεΐνες ενσωματώνουν μόνο μικρές ποσότητες γλυκίνης, αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το κολλαγόνο, το οποίο περιέχει περίπου 35%. Παίζει σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα και στο πεπτικό σύστημα, παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βοηθά στην επούλωση πληγών με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Η ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ. Το σώμα χρησιμοποιεί την ιστιδίνη για την παραγωγή ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι μέρος μιας ανοσολογικής απόκρισης για την προστασία του σώματος από ξένα παθογόνα όπως αλλεργιογόνα και βακτήρια. Η ιστιδίνη βοηθά επίσης στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Η ισολευκίνη, η λευκίνη και η βαλίνη είναι απαραίτητα αμινοξέα που ανήκουν στην ομάδα αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA). Διεγείρουν τη σύνθεση πρωτεϊνών και επιβραδύνουν την αποδόμηση των πρωτεϊνών στους μύες. Βοηθούν στην οικοδόμηση, ενίσχυση και επιδιόρθωση μυών. Ένα αυξημένο επίπεδο BCAA στη διατροφή είναι ευεργετικό για τα ηλικιωμένα κατοικίδια. Υψηλά επίπεδα BCAA υποστηρίζουν επίσης την λειτουργία και την προστασία του ήπατος.
Η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη είναι απαραίτητα αμινοξέα που ανήκουν στην ομάδα αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA). Διεγείρουν τη σύνθεση πρωτεϊνών και επιβραδύνουν την αποδόμηση των πρωτεϊνών στους μύες. Βοηθούν στην οικοδόμηση, ενίσχυση και επιδιόρθωση μυών. Ένα αυξημένο επίπεδο BCAA στη διατροφή είναι ευεργετικό για τα ηλικιωμένα κατοικίδια. Υψηλά επίπεδα BCAA υποστηρίζουν επίσης την λειτουργία και την προστασία του ήπατος.
Η L-λυσίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ. Η λυσίνη είναι ευαίσθητη στη θερμότητα, οπότε οι τροφές για κατοικίδια πρέπει να παρασκευάζονται προσεκτικά για να διασφαλίζεται η βιολογική της αξίαι. Η λυσίνη έχει αντι-ιικό αποτέλεσμα στο ότι εμποδίζει την αντιγραφή του ιού, βοηθά επίσης στην παραγωγή αντισωμάτων, ορμονών και ενζύμων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή απορρόφησης κολλαγόνου και ασβεστίου. Μπορεί να είναι ωφέλιμη επικουρικά και συνεργικά για χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις σε σκύλους και γάτες όπως ο ιός του έρπητα της γάτας.
Η L-μεθειονίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ. Είναι ένας οξυνιστής ούρων, οπότε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και των λίθων της ουροδόχου κύστης. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ένα σημαντικό αμινοξύ για την αποκατάσταση του ήπατος λόγω της ικανότητάς του να βοηθά στη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος. Η μεθειονίνη βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων δέρματος, τριχώματος και νυχιών. Χρησιμεύει επίσης ως πρόδρομος σε άλλα αμινοξέα όπως η κυστίνη που μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε ταυρίνη..
Η L-φαινυλαλανίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ. Η φαινυλαλανίνη (μαζί με την τυροσίνη) είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή χρωστικής που καθορίζει το χρώμα του τριχώματος των κατοικίδιων ζώων . Η φαινυλαλανίνη συνθέτει την τυροσίνη και είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Τα προϊόντα απομόνωσης προλίνης όπως η χονδροϊτίνη προάγουν το σχηματισμό οστών και χόνδρων και αυξάνουν την ευελιξία. Η προλίνη βοηθά στην ενίσχυση, τη θεραπεία και τη μείωση της απώλειας κολλαγόνου, αποτελώντας το 33% του κολλαγόνου.
Η σερίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου, των μυών και του δέρματος. Συμμετέχει επίσης στο σχηματισμό κυττάρων, στον μεταβολισμό του λίπους και των λιπαρών οξέων, στον σχηματισμό μυών και στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
Η L-θρεονίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και είναι ένα σημαντικό συστατικό πολλών πρωτεϊνών και νευροδιαβιβαστών. Υποστηρίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το ήπαρ. Είναι επίσης απαραίτητο για το σχηματισμό γλυκίνης και σερίνης, οι οποίες, με τη σειρά τους, βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και μυϊκού ιστού.
Το L-τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι ένας πρόδρομος για τη σύνθεση της μελατονίνης (ορμόνη που βοηθά στην πρόκληση ύπνου), της σεροτονίνης, (νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη μείωση του άγχους) και Vit B3 (Νιασίνη).
Η τυροσίνη (μαζί με τη φαινυλαλανίνη) είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή χρωστικής που καθορίζει το χρώμα του τριχώματος των κατοικίδιων ζώων σας. Η τυροσίνη είναι επίσης πρόδρομος ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης και αδρεναλίνης και εμπλέκεται στην ορθή λειτουργία του εγκεφάλου και του αναπαραγωγικού συστήματος. Μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στη γονιμότητα, καθώς και στη μείωση των επιπέδων άγχους.
Η ισολευκίνη, η λευκίνη και η βαλίνη είναι απαραίτητα αμινοξέα που ανήκουν στην ομάδα αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA). Διεγείρουν τη σύνθεση πρωτεϊνών και επιβραδύνουν την αποδόμηση των πρωτεϊνών στους μύες. Βοηθούν στην οικοδόμηση, ενίσχυση και επιδιόρθωση μυών. Ένα αυξημένο επίπεδο BCAA στη διατροφή είναι ευεργετικό για τα ηλικιωμένα κατοικίδια. Υποστηρίζουν επίσης τη λειτουργία και την προστασία του ήπατος.

Βασικά Δομικά συστατικά

Η λεκιθίνη είναι αντιοξειδωτικό, καθώς είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία της κυτταρικής μεμβράνης που προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση. Βοηθά στην απορρόφηση λίπους και επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί λίπη ως ενέργεια ή να διαλύει τα κορεσμένα λίπη και να τα περνά από το σώμα. Η λεκιθίνη υποστηρίζει το νευρικό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης βοηθά στην τόνωση της μνήμης και της εκπαιδευτικής εγρήγορσης και ικανότητος ικανότητας.
Βλέπε λεκιθίνη
Mannan-ολιγοσακχαρίτης (MOS) βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των κυττάρων ζύμης και έχει προβιοτικό αποτέλεσμα. Βοηθά στην προώθηση της γενικής υγείας του γαστρεντερικού (GI) και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι ενεργοποιητής του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Οι β-γλυκάνες έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν και να ρυθμίζουν την ανοσολογική λειτουργία, ενισχύοντας την όταν είναι χαμηλή και ρυθμίζοντας την όταν αντιδρά υπερβολικά. Βοηθά επίσης στην αύξηση της άμυνας του σώματος από το άγχος.
Η γλουταθειόνη παράγεται εντός των κυττάρων, είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Προστατεύει από ασθένειες, τοξίνες, ρύπους, οξειδωτικό στρες, ιούς, ακτινοβολία και οτιδήποτε άλλο είναι επιβλαβές για το σώμα. Τα επίπεδα γλουταθειόνης μειώνονται με την ηλικία που μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετά προβλήματα υγείας.
Η χολίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό και υπάρχει σε διάφορες μορφές. Χρησιμεύει ως πρόδρομη ουσία για το σχηματισμό του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη που συνδέεται με τη μνήμη και τον έλεγχο των μυών. Παίζει επίσης ρόλο στην ισορροπία βάσης οξέος και βοηθά στη λειτουργία του ήπατος και του εγκεφάλου.
Το δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ (DNA) βρίσκεται στον πυρήνα κάθε κυττάρου και είναι ο φορέας του γενετικού υλικού. Αποτελείται από δύο νήματα πάχους περίπου 2 εκατομμυρίων του χιλιοστού, του οποίου το μήκος εξαρτάται από τον όγκο των αποθηκευμένων πληροφοριών.
Το ριβονουκλεϊκό οξύ είναι ένα συστατικό των ριβοσωμάτων. Τα ριβοσώματα είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση πρωτεϊνών στα κύτταρα.
Ενισχύει τον μεταβολισμό, αυξάνει την μυϊκή μάζα, μειώνει την συσσώρευση λίπους, ενισχύει την λειτουργία της καρδιάς.
Η τριφωσφορική αδενοσίνη είναι μια πολύπλοκη οργανική χημική ουσία που παρέχει ενέργεια για την προώθηση πολλών διεργασιών σε ζωντανά κύτταρα, π.χ. μυϊκή συστολή, πολλαπλασιασμός νευρικών παλμών και χημική σύνθεση. Βρίσκεται σε όλες τις μορφές ζωής, το ATP αναφέρεται συχνά ως «μοριακή μονάδα ζωτικής ενέργειας».
Η ουβικινόνη (συνένζυμο) είναι ένα βιταμινοειδές. Τα βιταμινοειδή είναι ουσίες που επιδεικνύουν χαρακτήρα βιταμίνης λόγω της δομής τους και των φυσιολογικών τους λειτουργιών. Σε αντίθεση με τις βιταμίνες μπορούν κατ'αρχήν να παράγονται από τα ίδια τα ζώα. Σε περίπτωση ασθένειας, ωστόσο, η αυτοσύνθεση τους είναι ανεπαρκής.